Verschil podcast en radio

Er is een aantal verschillen tussen podcast en radio:

1. Radio is live, terwijl een podcast "on demand" is
Het grootste verschil tussen radio en een podcast is dat een radio live is, dus start op het tijdstip dat de uitzending gepland is. Een podcast is "on demand" en start wanneer jij een aflevering aanklikt.

2. Radio is gericht op de massa, podcasts zijn specialistisch / "niche"
Vrijwel alle radio shows proberen een zo'n breed mogelijk publiek aan te trekken. Om deze reden worden specialistische onderwerpen / onderwerpen met een relatief kleine doelgroep op radio vermeden. Juist deze specialistische onderwerpen zijn uitermate geschikt voor podcasts. Je ziet uit dat de meest succesvolle podcasts zich dan ook richten op specifieke onderwerpen en thema's.

3. Produceren van radio wordt vrijwel uitsluitend gedaan door professionals / grote organisaties, podcasts kunnen vanaf de zolderkamer
Omdat voor een podcast in feite een PC + microfoon voldoet, kan iedereen een podcast maken "vanaf de zolderkamer". Radio wordt vrijwel uitsluitend gemaakt door professionals, met vaak een grote organisatie. Om deze reden is het maken van een podcast erg laagdrempelig. Het is vergelijkbaar met het verschil tussen Youtube en TV: op youtube wordt enorm veel content gemaakt door "amateurs", terwijl op TV uitsluitend content wordt gemaakt door professionals. Het betekent niet dat de content door "amateurs" van lagere kwaliteit is! Het is niet voor niks dat veel youtube kanalen beter bekeken worden dan het gemiddelde TV programma. De verwachting is dat op termijn eenzelfde effect optreedt bij podcasts: populaire podcasts zullen meer luisteraars gaan krijgen dan een gemiddelde radio-uitzending.

4. Ritme van de uitzending
Een radio presentator moet er altijd rekening mee houden dat een deel van de luisteraars halverwege de uitzending "instapt". Om deze reden moet een presentator zichzelf herhaaldelijk introduceren: "Je luistert naar station X, en we spreken nu onderwerp Y". Omdat een luisteraar van een podcast altijd vanaf het begin instapt, kan de maker van een podcast al deze herhalingen achterwege laten.


5. Levensduur van een radio show is kort, van een podcast erg lang
Een radio show kan maar in een heel kort tijdsbestek "geconsumeerd" worden: alleen het moment van de uitzending zullen er luisteraars zijn. Zodra de uitzending is afgelopen, betekent dat ook het einde van de show. Een podcast staat feitelijk "voor altijd" online, zodat luisteraars de show eigenlijk altijd kunnen "consumeren".

Tip:
- Populairste podcasts 2019 - Nederland >
- Populairste podcasts afgelopen 4 weken >