Je luistert live en online naar Merweradio

9
9
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1

  • Verversen in


‘Wilders speelt slim politiek spel’

Geert Wilders die zich afbakent van Thierry Baudet: de grenzen op rechts worden getrokken, constateert Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk. „Wilders wil zich kennelijk salonfähig maken om straks te kunnen meeregeren”, denkt Duk. „De complotdenkers laat hij achter bij Forum.” Verder in de podcast: kan Donald Trump, indien herkozen, een einde maken aan de oorlog in Oekraïne? En: hoe links een lange mars door de instituties maakte en nu al decennia het dominante ‘narratief’ beheerst.See omnystudio.com/listener for privacy information.

1. ‘Misschien ben ik wel de moordenaar’

Woensdagochtend, 21 mei 1986, 9.30. Bij de alarmcentrale van Stockholm komt een telefoontje binnen van een 15-jarige jongen. ‘Ik heb mijn stiefmoeder vermoord,’ zegt hij. De politie rukt uit en is niet veel later ter plaatse. In de flat treffen de agenten Samir aan, te midden van een enorm bloedbad en zijn overleden stiefmoeder. Hij bekent vrijwel gelijk de moord. De afhandeling van de zaak verloopt vervolgens in een recordtempo en Samir wordt veroordeeld tot psychatrische dwangverpleging. Maar anderhalf jaar later komt Samir terug op zijn eerdere bekentenis: hij beweert onschuldig te zijn. Iets dat hij tot op heden volhoudt. Via via komt zijn verhaal jaren later terecht bij Anders Johansson, een ervaren onderzoeksjournalist. Na enige aarzeling raakt hij geïntrigeerd door de zaak, die inmiddels ruim 35 jaar oud is. Zou het mogelijk zijn dat Samir inderdaad ten onrechte is veroordeeld? ‘De Stiefmoedermoord’ is de Nederlandse versie van de Zweedse podcast #Fallet. De originele inhoud is met behulp van acteurs naar het Nederlands omgezet. ‘De Stiefmoedermoord’ is een podcast van het AD en de aangesloten regionale bladen. Acteurs: Loek Peters (Anders Johansson), Michael Schaap (Sargon de Basso), Albert Secuur (Eric Rönnegård), Julien Croiset (Sune Klernäs), e.a.Copyright: PodsterProductie: audio agency Airborne See omnystudio.com/listener for privacy information.

2. Terug naar de plaats delict

De veroordeling voor de moord op zijn stiefmoeder houdt Samir tot op de dag vandaag bezig. Waarom wil hij, na ruim 35 jaar, nog altijd zijn onschuld aantonen? Nu journalist Anders Johansson zich in de zaak heeft vastgebeten, is het tijd om alle feiten stap voor stap en tot in de kleinste details op een rij te zetten. Een intensief proces waarbij hij ook de inmiddels volwassen Samir uitvoerig spreekt. Kan hij deze man met zijn ellenlange strafblad vertrouwen?Anders wil bovendien met eigen ogen zien waar het drama zich destijds voltrok. Samen met Samir reist hij daarom af naar Tensta, een buitenwijk van Stockholm, waar Samir destijds woonde met zijn stiefmoeder, vader en broer.‘De Stiefmoedermoord’ is de Nederlandse versie van de Zweedse podcast #Fallet. De originele inhoud is met behulp van acteurs naar het Nederlands omgezet. ‘De Stiefmoedermoord’ is een podcast van het AD en de aangesloten regionale bladen.Acteurs: Loek Peters (Anders Johansson), Michael Schaap (Sargon de Basso), Albert Secuur (Eric Rönnegård), Julien Croiset (Sune Klernäs), e.a.Copyright: PodsterProductie: audio agency AirborneSee omnystudio.com/listener for privacy information.